Nikon D7100 hosszú expozíciós zaj teszt

2014. januárjában cseréltem le a Nikon D90 vázamat Nikon D7100-ra. Rengeteg tesztet elolvastam a vásárlás előtt és kivétel nélkül az egekbe magasztalták a D7100-et. Így utólag már tudom, hogy mégis figyelmetlen voltam. Egyik cikk sem foglalkozott az érzékelő hosszú expozíciónál tapasztalható zajosodásával. Mivel én elég sok ilyen képet készítek, ezért a minél alacsonyabb zaj igazán fontos lenne. Azt viszont a legmerészebb álmomban sem gondoltam volna, hogy az újonnan választott váz ennyire gyenge minőségben teljesít hosszú záridős képeknél. Sem az előző (D90), sem pedig ismerősöktől kért más Nikon vázak által készített tesztfotóknál nem tapasztaltam ennyire extrém mértékű zajosodást, illetve elszíneződést.

Ami a hosszú záridős fotózást illeti, én nappali ND szűrővel készült képekhez szeretném használni, néha-néha éjszakai csillag fotózáshoz. Sajnos kijelenthető hogy a váz ezen feladatokra csak erősen limitált és átgondolt használat mellett alkalmas. Lássuk hogy miért. A nappal ND110 szűrővel készült képeimhez jellemzően minél alacsonyabb ISO értékű (ISO100) 2-4 perc közötti, esetleg 5-6 perces záridejű képeket készítek. Ilyen alacsony ISO-n, 4 perc alatt nem is tűnik fel igazán a zajosodás. Azonban ha már radikálisan nagyobb záridővel vagy csak egy picit magasabb ISO-val fotózom, a képek rettentően elkezdenek zajosodni. És ami a legrosszabb, mindezt hot pixelek, tehát kék, lila, piros pöttyök formájában teszi. Készítettem egy tesztsorozatot, melyet a lenti táblázatban foglalok össze. A képek letakart lencsével és szintén letakart keresővel készültek változó záridő és ISO mellett.

Mindezen probléma orvoslására mondhatnánk, hogy ott a hosszú expós zajszűrés funkció a vázon. Na igen, de az sajnos megduplázza az expozíció idejét, ami jellemzően nem jelent ezen fotózási stílusoknál reális alternatívát. Ki akar egy 20 perces záridejű csillag fotó után további 20 percet várni a zajszűrésre?

Sajnos a gépem nem egyedi eset, ugyanis más D7100 tulajdonosok is hasonló problémákról számolnak be. Úgy tűnik, hogy az ebben a vázban újonnan bekerülő 24Mp-es Toshiba szenzor ilyen körülmények között nem teljesít szépen. Tudom hogy ezen használati esetre a felhasználók 99%-nak nincs szüksége és a maradék 1% is csak a képeinek töredékéhez használ extrém hosszú záridőt. Ugyan akkor szerintem elvárható lenne, hogy ha az eddigi érzékelőknél nem jelentkezett ez a probléma, akkor ez most se legyen. A tesztfotókat látva elég sok kérdés merül fel bennem, melyekre igazából nem tudok választ adni. Egyrészt a Nikon tud e a D7100 ezen tulajdonságáról? Van egyáltalán olyan D7100-es váz amelyiknél nem jelentkezik ez a probléma? Lehet hogy nagy a minőségi szórása az új érzékelőnek és esetleg 100-ból csak 20 viselkedik így? Én is kifogtam volna egy rosszat? Vajon hányan választanának másik vázat ha mindezt előre tudnák?

Mivel nagyon úgy fest, hogy a vázam nem egyedi eset és az összes többi D7100 is hajlamos a túlzott zajosodásra, ezért szerintem erősen ajánlott vásárlás előtt azt kipróbálni! Ha nem megfelelő, még mindig választhatsz egy másik típust. Én a csillag fotózást egyelőre elfelejtem, az ND hosszú expós képekhez pedig marad az elfogadható minőséget nyújtó ISO100, 5 perc alatti záridővel. Csak a szél fújjon! 🙂

Flick galériámat ezen a linken találod.

Itt pedig a teszt képeket.

 

Magasabb ISO-n

 

Védett tartalom. Jobb klikk letiltva.