HDRI panoráma

Mi az a HDRI panoráma?

CG jelenet számítása esetén, ha kép alapú renderinget használunk, szükségünk van egy nagy dinamika tartományú HDRI gömpanorámára, mely a környezetről érkező összes fényelési információt tartalmazza. Nézze meg a galériában, hogy mit is tudnak ezek a képek, melyek közül egyet akár le is tölthet és kipróbálhat.

Valós fények
A HDRI panorámák a környezet 360 fokos fényelési információit tartalmazzák.
Hatalmas dinamika
24 fényértéknyi dinamika tartomány lefedettség, 32bites HDRI képek használatával, melyek minden részletet tartalmaznak még a csúcsfényes ill. árnyékos részeken is.
HDRI vs HDR
A HDRI fotó nem keverendő össze a klasszikus HDR-el. Míg a HDR jellemzően 8bites 'tömörített' fényelési információkat tartalmaz, addig a HDRI fotóban jelen van mind a 32bitnyi dinamika tartomány.
Akár 144 Mpx
A panorámák maximális felbontása 17.000 x 8.500 képpont, mely több mint elgendő CG renderhez.

Mindez példa fotóval demonstrálva

Mivel a fent leírtakat nehéz elképzelni, ezért két példa fotón bemutatom, azt hogy mit is jelent a valóságban ez a hatalmas dinamika tartomány. A képek 32 bites panorámából vannak kivágva. A slidert jobbra-balra húzogatva a képen negyed-negyed részre tagolva láthatóvá válnak a fotón a hol bebukott, hol pedig kiégett részek, annak megfelelően, hogy az expozíció korrekció épp mennyire volt állítva.

Ezt azért lehet csak így szemléltetni, mert a monitorok nem képesek 32bitnyi fény információ megjelenítésére.

A lenti gombra klikkelve letölthet egy kisebb méretű 32bites gömpanorámát tartalmazó minta fájlt.

Védett tartalom. Jobb klikk letiltva.